Kunstinstallaties op het festival

Festival 2 Turven Hoog is pas compleet met installaties waar kinderen eindeloos in kunnen spelen. Speciaal voor het festival worden er interactieve installaties ontwikkeld door beeldend kunstenaars. Ze staan overal in KAF en in de nieuwe bibliotheek opgesteld en ze zijn gratis toegankelijk.

COCON
Francy Van den Heuvel en Diederike Smits

KAF, zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober, 9.00-17.00 uur
Nederland, Interactieve installatie
leeftijd: voor de allerkleinsten 0-3 jaar en hun begeleider (s)

In de cocons kun je spelen maar je kunt je er ook lekker in terugtrekken samen met je moeder, je vader of met een vriendje of vriendinnetje. Een cocon stimuleert rust maar ook de verbeelding en het is een heerlijke verstop plek midden in de openbare ruimte. Een ruimte met verrassingen, een veilige plek om even alleen of samen te zijn.

Francy Van den Heuvel en Diederike Smits zijn kunstenaars die al heel wat jaren verbonden zijn met Festival 2 Turven Hoog. Hun bekendste gezamenlijke project is Onder de tafel, een verzameling huisraad om eindeloos mee te spelen. Van Diederike Smits is ook het Pieterpeuterpad. www.francyh.nl, www.diederikestoko.nl

DE WONDERTAFEL
Sebastiaan Hensen
zaterdag 1 en zondag 2 oktober, 9.00 – 17.00 uur, doorlopend
Nederland, een interactieve installatie gebaseerd op het schimmenspel
Vanaf 2,5 jaar en volwassenen

De draak speelt in de lucht met de maan. De vos kijkt aandachtig toe. Hij wil ook mee doen met het spel. Ondertussen schiet een boom tevoorschijn uit de grond terwijl het riet zachtjes klingelt. In dit interactieve poppentheater stel je zelf een wereld samen. Dit doe je door houten objecten op de glasplaat te leggen. Zo ontdek je hoe de verschillende voorwerpen op elkaar reageren. Kun jij alle combinaties ontdekken?

Sebastiaan Hensen is onlangs afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht op Interactive performance design. In 2014 maakte hij zijn eerste installatie voor Festival 2 Turven Hoog, Fabrique de la musique.  In oktober 2015 ging de installatie De Wondertafel in premiere tijdens Festival 2 Turven Hoog. http://sebastiaanhensen.weebly.com

EEN HELEBOEL HERTJES EN EEN RACEBAAN
Chantal de Wolde
KAF, zaterdag 1 en zondag 2 oktober, 9.00-17.00 uur
Nederland, interactieve installatie
Vanaf 2 jaar en volwassenen

Chantal de Wolde maakte eerder voor
2 Turven Hoog Zoem Zoem Moerasandijvie en Het Monsterlijk Hertenbos. De hertjes uit deze installatie zijn zo leuk dat we Chantal gevraagd hebben om een heleboel hertjes te maken en ook nog een racebaan om heerlijk mee te spelen. www.chantaldewolde.nl

NESTENBOUWERS IN HET ZONNETJE
Rachel de Boer – Floating Media (Floating Kids)/ Daphne van Duivenboden
de nieuwe bibliotheek, vrijdag 30 september 12.00-17.00 uur, zaterdag 1 oktober, 10.00-17.00 uur,
zondag 2 oktober 12.00-17.00 uur
Nederland, workshop
Voor iedereen vanaf 2 jaar

Bouw samen met je ouders van een grote kartonnen doos een mooi, spannend en gezellig nestje. De huizen vormen samen het NestenBouwersDorp in het zonnetje. Je gaat samen de doos ombouwen en versieren. Daarna heerlijk spelen of trek je even terug met een fijn boek uit de bibliotheek.
Je kunt ook met je doos naar het KAF te gaan. Je kan hier verder werken aan je nest in een nachtelijke setting. De workshop is gratis, maar er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Concept: Rachel de Boer – Floating Media (Floating Kids)
Workshopleider: Daphne van Duivenboden

MANESCHIJN IN HET NESTENBOUWERSDORP
Rachel de Boer – Floating Media (Floating Kids)
KAF, zaterdag 1 en zondag 2 oktober, 9.00-17.00 uur
Interactieve installatie & workshop
Voor iedereen vanaf 2 jaar

In dit zelfgebouwde dorp van kartonnen dozen schijnt het maanlicht door de ramen van de huisjes. Ontdek de geheimen van de nacht zoals wonderlijke nachtwezens en kleurrijke schimmen en schaduwen en ga op onderzoek in het dorp.

In de workshop kun je samen met je ouder(s) zelf een nest komen maken! Een kartonnen nest om mee te spelen en te ontdekken wat de mogelijkheden zijn van licht en schaduw. Speel samen schimmenspel en beleef een spannend nachtelijk avontuur.

Toegang: gratis, maar er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Beeldend kunstenaar Rachel de Boer houdt van nieuwe en oude media en van multidisciplinair werken. Dus met computer, video en animatie technieken, maar ook met schaar en papier. Ontdek met Rachel de Boer de liefde van het maken, het werken met je handen, je lijf én je hoofd. Via haar enthousiasme en uitgebreide werkervaring in het vakgebied geeft ze haar expertise en liefde voor de kunsten door aan de kinderen.

Beeldend kunstenaar Daphne van Duivenboden daagt graag kinderen uit om te ontdekken, te onderzoeken, te fantaseren en zichzelf creatief te uitten. Ze geeft dagelijks workshops in het basisonderwijs en is ook betrokken bij diverse evenementen. Haar motto: ‘Kunst is liefde, passie voor het leven, wat ik intens graag aan de kinderen mee wil geven.’

Muziek/soundscape: Sandor Caron

KUNSTINSTALLATIES ISM HOGESCHOOL VOOR DE KUNSTEN UTRECHT
Derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht maken elk jaar speciaal voor Festival 2 Turven Hoog een aantal kunstinstallatie, die in samenwerking met het festival ontwikkeld worden. Dit jaar presenteren we twee nieuwe installaties en op veler verzoek komt Boom, die vorig jaar op het festival in première ging ook weer terug.

RIF
de nieuwe bibliotheek, zaterdag 1 oktober, 10.00- 17.00 uur, zondag 2 oktober 12.00 – 17.00 uur
Nederland, interactieve installatie
Voor baby’s, peuters, kleuters en volwassenen

RIF is een multizintuigelijke installatie waarin kinderen én hun ouders worden uitgedaagd om te ontdekken. Een eiland waar hard en zacht, rond en hoekig, textuur en geluid bij elkaar komen. Voel, vind, vervorm en luister.
Makers: Sigrid Braam, Rosanne Geerdes, Daphne Kuijper, Tess de Vlieger, Olaf Wisselink (Studenten HKU Theater en HKU Muziek & Technologie)
Coaches HKU: Marina van der Heiden, Simon van der Linden, Jorrit Tamminga, Anne de Veij.

WATERKLANKEN
KAF, zaterdag 1 en zondag 2 oktober, 9.00-17.00 uur
Nederland, interactieve installatie
Voor iedereen vanaf  1 jaar

Componeer je eigen zeedier en ontdek de klanken van de oceaan

Door: Thomas van der Fange & Thijs Muijs (HKU Audiodesign), Robi van Geenhoven (HKU Theatre & Education), Heleen van den Reek (HKU Theatre Design) & Sade Schönhage (HKU Interactive Performance Design). Coaches HKU: Marina van der Heiden, Simon van der Linden, Jorrit Tamminga, Anne de Veij.

BOOM
de nieuwe bibliotheek, zaterdag 1 oktober 10.00 – 17.00 uur, zondag 2 oktober 12.00 – 17.00 uur
Nederland, interactieve installatie
Vanaf 2 jaar en volwassenen

Als het stormt of als de wind hard waait, dan dansen de takken de takkentango. De boom
die lacht en wiegt dan zacht, op en neer, heen
en weer. En de takken, zij dansen en lachen en dansen en wij dwarrelen en lachen mee.

Door: Puck Venema, Sanne van Winkelhof, Annelies Shakison, Wietse Krijne, Johan Cornelissen, Brian Booiman, Floris Barnhoorn, Cengiz Arslanpay (HKU Theater en HKU muziek en Technologie).
Coaches HKU: Tim van Elferen, Marloeke van der Vlugt, Dirk Sonn- eveld, Kim Vogels.