2 Turven Hoog stimuleert de productie van voorstellingen, concerten en theatrale installaties die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen tot 6 jaar. 2 Turven Hoog begeleidt talentvolle makers uit alle kunstvormen die werk (willen) maken voor jonge kinderen en hun omgeving. Jarenlange ervaring leert dat direct contact met de doelgroep de beste manier is om een projecten voor peuters en kleuters te ontwikkelen. Daarom trekken de kunstenaars langs kinderdagverblijven en peuterspeelzalen en presenteren ze zich tijdens het festival in de Proeftuin.
Op basis van deze ervaringen ontwikkelen de kunstenaars hun nieuwe voorstelling of performance-installatie verder, die later te zien is in de reguliere programmering van theaters.

Succesvolle Proeftuinvoorstellingen:

Lange Mannen (Proeftuin 2008), de eerste voorstelling van TG Lange Mannen voor peuters. De voorstelling wordt nog altijd gespeeld.

Lampje. Lampje (Proeftuin 2008) van Wiersma&Smeets, hun eerste voorstelling voor peuters, daarna zijn diverse voorstellingen en installaties ontwikkeld voor peuters.

Moestuin (Proeftuin 2010?) van Anne-beth Schuurmans, première bij Danstheater Aya en uitgebreid tournee, ook internationaal.

Kleur (Proeftuin 2012) van choreografe Gaia Gonelli, haar eerste voorstelling voor peuters, daarna première bij Dansmakers Amsterdam, gevolgd door meer producties voor peuters Ondersteboven en Kokers (coproductie met haar eigen gezelschap Dadodans)

Eiland (Proeftuin 2014) van Simone de Jong, haar eerste productie voor peuters, première op 2 Turven Hoog op locatie 2015, daarna tournee, gevolgd door een nieuwe productie voor peuters Kluizelaar, première Festival 2 Turven Hoog 2016.

Proeftuin 2016
Potjesman door Jasmin Hasler is te zien tijdens Festival 2 Turven Hoog in Almere.

Waai door SOIL/ Florien Hamer is te zien tijdens Festival 2 Turven Hoog in Almere.

Zeelicht door Liesje van den Berk is te zien tijdens Festival 2 Turven Hoog in Almere.