Van 19 t/m 21 juni en van 14 t/m 16 augustus is 2turvenhoog uitgenodigd door Strandlab Almere om een Artist in Residence te organiseren in hun spiksplinternieuwe Atelier StrandLAB. Beeldend kunstenaar Sjoukje Gootjes gaat met ons deze uitdaging aan. Ze wordt ondersteund door Francy van den Heuvel, huiskunstenaar van 2turvenhoog. Het project wordt begeleid door de artistieke leiding van het festival.

De Pleisterplaats - Francy van den Heuvel


Groots, rauw en speels – Sjoukje Gootjes

In 2009 ontmoetten wij Sjoukje voor het eerst en waren meteen verliefd op haar werk: groots, rauw, maar ook heel speels werk met een enorme uitdrukkingskracht. In het festival van 2010 presenteerde zij op ons festival toen de speciaal voor 2turvenhoog gemaakte ‘Kraai’. Nu, 10 jaar later, werken we opnieuw samen!

Sjoukje over deze uitdaging op het Almeerderstrand: “Almere wordt ook wel de zelfbouwstad van Nederland genoemd. Bouwen wat je echt wil daar gaat het om. Ik wil onderzoeken hoe het eruit komt te zien als je met zand, water, wind en hout gaat bouwen op een speelse manier. Wat ontstaat er als je de directe omgeving meeneemt in een bouwproces? “

Tijdens het eerste weekend zal Sjoukje de omgeving onderzoeken en zich laten inspireren door de locatie. Ook zal ze zoveel mogelijk gebruik maken van materialen die in de omgeving te vinden zijn. Sjoukje werkt onder andere graag met hout maar schuwt ook andere materialen niet.

Tijdens het tweede weekend in augustus wil ze het kunstwerk daadwerkelijk bouwen, al dan niet in samenwerking met andere kunstenaars en/of ouders en kinderen. De bedoeling is dat het kunstwerk dat Sjoukje gaat maken ook gepresenteerd zal worden tijdens 2turvenhoog festival in het najaar op de Esplanade voor het KAF in Almere Stad.

De Pleisterplaats - Francy van den Heuvel

“De Pleisterplaats op het strand” – Francy van den Heuvel
Beeldend kunstenaar Francy van den Heuvel zal Sjoukje ondersteunen tijdens haar creatieproces. Tijdens het tweede weekend in augustus gaat ze zelf ook iets doen op het strand. Francy is al jaren bezig met een work in progress; ‘De Pleisterplaats’.  Ze laat zich steeds door de omgeving waar ze is inspireren, gebruikt materialen en objecten die in de desbetreffende omgeving voorhanden zijn en creeert daarmee een nieuwe plek waar kinderen samen met hun ouders in kunnen vertoeven. De pleisterplaats is een onderzoeksplek voor publiek waar ze eindeloos kunnen experimenteren met allerlei materialen. In het werk van Francy is minder meer. Juist jonge kinderen zijn aangesproken door de kleine dingen en de details van een object. Zo kunnen ze minutenlang bezig zijn met een touwtje, veertje of een wapperend doekje in de wind.

Zelf kijken en beleven
2turvenhoog laat kunstenaars altijd onderzoeken in directe relatie tot het publiek van jonge kinderen en hun volwassen begeleiders. Dit keer zal het onderzoek in juni zonder bezoekers plaatsvinden, maar we hopen dat het wél mogelijk is om jonge gezinnen te ontvangen op het strand tijdens het tweede weekend (14 t/m 16 augustus) van de residentie.

www.sjoukjegootjes.nl
www.francyvandenheuvel.nl
www.strandlab-almere.nl