Joepie! Ben jij net zo blij als wij dat de theaters weer open gaan? Stukje bij beetje openen bibliotheken, buurthuizen, sportclubs, dansscholen en ook theaters weer hun deuren. Dat betekent dat je er weer lekker op uit kan gaan met het hele gezin. Omdat het allemaal ook wel een beetje spannend kan zijn, zetten wij in dit blog alle tips en trucs op een rijtje om van jullie theaterbezoek een succesvolle beleving te maken.

Een theatervoorstelling op anderhalve meter: hoe ziet dat eruit?

©Floyd Koster

Steeds meer theaters openen hun deuren. Op het programma staan voorstellingen met vaak maar een of twee acteurs. Hoe ziet dat eruit, een theatervoorstelling met anderhalve meter afstand? Hoe is het voor het publiek? En hoe is het voor de acteurs? Want ook de spelers moeten, net als het publiek, op anderhalve meter van elkaar spelen.

Wij spraken met Floyd Koster, acteur in de kleutervoorstelling ‘RAAR 1.5’ van Het Filiaal theatermakers. “Onze voorstelling is al intiem, dus was het niet moeilijk om alles aan te passen naar versie 1.5”, vertelt Floyd. “Het decor is een huiskamertje van 3 bij 3 meter, dus we kunnen makkelijk afstand houden”. Het theater placeert het publiek in een intieme café-opstelling. Huishoudens zitten bij elkaar aan een tafel, of lekker in de kussens te genieten van de voorstelling. Intiem en uniek!

Hoe beleef je zo’n kleinschalige voorstelling?

Voorstellingen worden nu gespeeld voor een klein publiek. Bij 2turvenhoog programmeren we altijd intieme voorstellingen met een klein publiek dus is gelukkig kunnen wij blijven doen waar we goed in zijn, namelijk van de eerste theaterervaring een hele bijzondere maken. Nu moeten alle theaters en makers met die bril op gaan werken. Elk theater pakt het natuurlijk anders aan, maar voorop staat dat jij je als publiek welkom en veilig voelt. Een behandeling op maat, als een echte VIP!

Hoe bereid je je voor?

De theaters en makers zullen er alles aan doen om van jullie bezoek een succes te maken. Looproutes zijn uitgedacht, hoe en waar je naar de wc kan, waar je een drankje kan halen en hoe je op een fijne manier de voorstelling kan ervaren. Hoe kan je je nou thuis voorbereiden op een bezoek aan het theater? Handig is het als je thuis alvast een plas doet. Zo voorkom je wachten voor de wc’s in het theater. Vertrek ook niet te vroeg van huis, maar zorg dat je 10 minuten voor aanvang in het theater bent zodat je rustig naar de zaal toe kan wandelen. Net als op school, in de supermarkt en andere openbare plekken, zullen er borden en pijlen zijn om je de weg te wijzen. Vanuit kinderogen gezien is dat natuurlijk supergaaf, een speurtocht met als eindbestemming een theatervoorstelling!

Is theaterbezoek wel veilig?

Ja, als iedereen zich aan de geldende regels houdt (thuis blijven bij verkoudheidsklachten, afstand houden, handen wassen etc.) is een bezoek aan het theater net zo veilig als boodschappen doen of thuis op de bank een film kijken. Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden, wend je dan tot de kassa-medewerkers van het theater. Zij zullen al je vragen beantwoorden zodat je met een gerust hart kan besluiten om wel of niet het theater te bezoeken.

Welke jeugdvoorstellingen kan je de komende tijd bezoeken?

Een aantal theaters openen hun deuren deze zomer. In Stadsschouwburg Utrecht speelt RAAR 1.5 van Het Filiaal theatermakers. In Tilburg kan je naar Gonnie en Gijsje samen op stap (2+) of Het Astronautje (4+). In het Amsterdamse Bostheater kom je deze zomer ‘Robin Hood’ en Max Velthuijs’ ‘Kikker’ tegen. In Rotterdam kom je aan je portie cultuur bij het Maaspodium waar zowel voor jong als oud veel interessante voorstellingen geprogrammeerd staan. En heb je het jeugdprogramma van de Toneelschuur in Haarlem al gespot. Zijn gaan deze zomer naar buiten!

Genoeg te beleven!