Kunstinstallaties op 2 Turven Hoog op locatie

Festival 2 Turven Hoog is pas compleet met installaties waar kinderen eindeloos in kunnen spelen. Speciaal voor en in samenwerking met het festival worden er interactieve installaties ontwikkeld door beeldend kunstenaars. Ze staan rond een voorstelling in de theaters opgesteld en ze zijn gratis toegankelijk.

COCON 3 en 7
Francy Van den Heuvel en Diederike Smits

Philharmonie, 17 april
Genre: Interactieve installatie
Leeftijd: voor de allerkleinsten 0-3 jaar en hun begeleider (s)

In de cocons kun je spelen maar je kunt je er ook lekker in terugtrekken samen met je moeder, je vader of met een vriendje of vriendinnetje. Een cocon stimuleert rust maar ook de verbeelding en het is een heerlijke verstop plek midden in de openbare ruimte. Een ruimte met verrassingen, een veilige plek om even alleen of samen te zijn.

Francy Van den Heuvel en Diederike Smits zijn kunstenaars die al heel wat jaren verbonden zijn met Festival 2 Turven Hoog. Hun bekendste gezamenlijke project is Onder de tafel, een verzameling huisraad om eindeloos mee te spelen. Van Diederike Smits is ook het Pieterpeuterpad. www.francyh.nl, www.diederikestoko.nl

ONDER DE TAFEL
Francy Van den Heuvel en Diederike Smits
Genre: Interactieve installatie
Leeftijd: Vanaf 2 jaar en hun begeleider (s)
OBA Javaplein Amsterdam 8 april 11.00-16.00 uur

Onder de tafel is een ruimte waarin allerlei meubels staan opgesteld die een ander leven hebben gekregen. Sommigen staan op hun kop of er ontbreken onderdelen aan. Sommigen zijn gevuld met verzamelingen: etiketjes, zonnebrillen, lepeltjes of rolletjes gekleurd plakband, om maar wat te noemen en sommigen zijn gewoon wat ze zijn maar kunnen altijd weer iets anders worden. In Onder de tafelkun je zelf ontdekken en vormgeven, spelen en ordenen. Een kunstzinnige meubelbende waarin alles altijd weer iets anders kan zijn.

Onder de tafel is gemaakt in 2014 voor Festival 2 Turven Hoog. De kunstenaars werken met allerlei afvalmaterialen en huishoudartikelen. Ze spelen met tegenstellingen; vol en leeg of ordening en chaos. Ze houden van verzamelingen die nergens toe dienen. Het leuke van deze installatie is dat de kunstenaars er altijd bij zijn. Ook zij blijven maar spelen in de wereld die ze hebben gecreëerd.

TUTTI FRUTTI
Chantal de Wolde
Philharmonie Haarlem, 17 april, Theater Dakota Den Haag 13 en 15 april, Diamanttheater Den Haag 9 april.
Genre: interactieve installatie
Leeftijd: Vanaf 2 jaar en volwassenen

Chantal de Wolde maakte eerder voor
 2 Turven Hoog Zoem Zoem Moerasandijvie, Het Monsterlijk Hertenbos en Een heleboel hertjes. Speciaal voor deze editie heeft ze nu heerlijk fruit gemaakt zoals reuzenkersen en meloenen die vervoerd kunnen worden in karretjes. www.chantaldewolde.nl


NESTENBOUWERS

Rachel de Boer – Floating Media (Floating Kids)
Philharmonie Haarlem, 17 april, De Nieuwe Regentes Den Haag 12 t/m 14 april, Theater Dakota Den Haag 15 april.
Genre: workshop
Leeftijd: Voor iedereen vanaf 2 jaar

Bouw samen met je ouders van een grote kartonnen doos een mooi, spannend en gezellig nestje. De huizen vormen samen het NestenBouwersDorp. Je gaat samen de doos ombouwen en versieren.
Concept: Rachel de Boer – Floating Media (Floating Kids)

Beeldend kunstenaar Rachel de Boer houdt van nieuwe en oude media en van multidisciplinair werken. Dus met computer, video en animatie technieken, maar ook met schaar en papier. Ontdek met Rachel de Boer de liefde van het maken, het werken met je handen, je lijf én je hoofd. Via haar enthousiasme en uitgebreide werkervaring in het vakgebied geeft ze haar expertise en liefde voor de kunsten door aan de kinderen.


KRIS KRAS KARAVAAN
Marije Uijtdehaage en Arianne van Boxmeer
Genre: Performance- installatie
Leeftijd: Vanaf 2 jaar en volwassenen

De Rietwijker Amsterdam 5 april om 11.00 uur en 14.00 uur, Bijlmer Parktheater Amsterdam 4 april, Meervaart Amsterdam 10 april, DiamantTheater Den Haag 9 april, Theater Dakota Den Haag 15 april, Philharmonie Haarlem 17 april.

Een karavaan van huisjes op wielen trekt kriskras rond. Waar gaan ze naar toe? Loop maar mee! Soms staat de stoet stil. Je mag in de huisjes op onderzoek. Uit sommige klinkt een verhaal. In andere zitten spullen waarmee je kunt spelen.

In elk huis is een monoloog te horen van losse woorden die ritmes vormen en muziek worden. Zo kunnen peuters hun woordenschat verreiken en hebben zij ruimte om hun eigen verhaal te maken. In elk huis is een beeld waarmee peuters tijden het luisteren hun eigen verhaal kunnen maken.

Marije Uijtdehaage studeerde in 2008 af aan De Schrijversvakschool. Zij verwerkt in haar teksten delen van interviews en filosofische gesprekken van mensen uit de buurt, kinderen of acteurs. Zij schrijft zintuiglijke, fantasierijke teksten waarin personages vreemde gedachtesprongen maken. De teksten zitten dicht op de huid. Vaak heerst er verwondering bij het publiek over de kijkwijze van de personages. Zij maakte voorstellingen bij 2 Turven HoogCompagny Squeezz en Danstheater Aya, zowel op locatie als in de theaterzaal. Daarnaast schreef zij o.a. voor Hollandse NieuweMike Weerts en Noorderwoordwww.marijeuijtdehaage.nl

Arianne van Boxmeer studeert in 2008 af als theatervormgever en zoekt in haar werk de grens op tussen beeldende kunst en theater. Ze laat het publiek onderdeel worden van het geheel, een allesomvattende ervaring waardoor je op een andere manier naar je omgeving kijkt en je focus verlegt. Er ontstaat een interactie tussen toeschouwer, object en de ruimte. De locatie speelt hierin een belangrijke rol. Eerder maakte Arianne meerdere theatrale installaties bij Theatergroep Stella en NT jong en was haar werk o.a. te zien tijdens Het BoekenbalInto The Great Wide Open en Deep In The Woods. www.ariannevanboxmeer.nl

PIM PAM PAARS
Suzanne Bakker en Rianne Meboer
De Rietwijker Amsterdam 5 april, 10.00 uur en 15.00 uur
Genre: Installatie-performance
Leeftijd: Voor iedereen vanaf 2 jaar

Pim Pam Paars is een komische, muzikale performance waarbij je je in een levend schilderij waant, vol bonte kleuren en dansende vormen.

Een klein blauw vierkant en een gele bal doen samen een gek dansje. Verschillende gekleurde vierkanten en rechthoeken worden samen ineens een prachtig schilderij.

Er ontstaat een abstract landschap van vormen in alle kleuren van de regenboog. In deze wonderlijke wereld worden de kinderen tot slot ook uitgenodigd. Als kleine kunstenaars kunnen ze zelf verder creëren. Het decor van de performance verandert in deze interactieve speel-installatie.

Suzanne Bakker en Rianne Meboer delen een voorliefde voor abstracte beeldende kunst en theater met sterke beeldtaal en weinig woorden. Zij hebben beide een brede achtergrond in muziektheater, mime, clownerie en objecttheater. Met Pim Pam Paars zoeken ze graag de grens op door abstracte beeldende kunst op een eigentijdse wijze in theater te brengen. Zij ontwikkelden Pim Pam Paars in peuterspeelzalen in de Banne in Amsterdam-Noord en in Theater de Rietwijker. Dit is de thuisbasis van het makerscollectief De Theaterstraat waarvan zij deel uitmaken.

Spel en concept: Suzanne Bakker en Rianne Meboer
Regieadvies: Paul van der Laan
Vormgevingsadvies: Calle de Hoog
Muziekadvies: Jolle Roelofs
Beeld: Ruben Stegeman (Buro RuSt)
Coproductie met de Theaterstraat.
Het onderzoek van Pim Pam paars wordt begeleid door 2 Turven Hoog.

Kaarten reserveren via [email protected]
Besloten voorstellingen in de Rietwijker op 3 en 4 april.

KUNSTINSTALLATIES ISM HOGESCHOOL VOOR DE KUNSTEN UTRECHT
Philharmonie Haarlem, ma 17 april, 9.00-16.00 uur

Derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht maken elk jaar kunstinstallaties speciaal voor Festival 2 Turven Hoog. In Haarlem gaat een aantal in première.
Studenten: Pepijn Jehee, Jan Tensen, Julia Spoelstra, Wout Jansen, Diane de Boer, Brit Gennissen, Malou Palmboom, Vito Willems, Nathan Marcus, Leonard Kluen.

REST
Pepijn Jehee (theatermaker), Jan Tensen (docent theater), Vito Willems (muziek en technologie) en Wout Jansen (theatervormgeving) hebben samen op een idee gebroed omdat ze hun ei kwijt wilden. De uitkomst, zo schrijven ze, is een nestje voor de kinderen. En ze noemden het Rest.

Ken je dat? Dat je door de dekens kruipt en dat elke hoek weer nieuw lijkt? Dat je dat ook eindeloos kunt herhalen? Als kind is deze ontdekkingstocht geweldig, en ook voor volwassenen is dit eigenlijk een ervaring die geprikkeld mag blijven worden. Veilig en geborgen voelt het, net als een vogel in zijn nestje. Warm en rustig, terwijl je tegelijkertijd toch je nieuwsgierigheid kunt voeden en lekker kunt ontdekken.
Diezelfde ervaring wil Rest teweeg brengen. Uitgangspunt is dat kinderen zich veilig voelen en van daaruit een nieuwe werkelijkheid binnenstappen. Een combinatie van ontspanning en verrassing, dus.
Rest is een grote achthoek met licht, geluid en volop comfort samen. Een veilig nestje waar je in kan kruipen en verwonderd weer uitkomt.

Kijk voor beelden op https://www.facebook.com/Rest-1902585556697025/

POSSIBALL
Dit project van Nathan Marcus (Music & Technology), Malou Palmboom (Theatre Design), Julia Spoelstra (Docent Theater), Leonard Kluen (Music & Technology), Diane de Boer (Theatre Design) en Brit Gennissen (Theatre Design) draait om het universum.

Possiball is uit een abstract landschap vol hemellichamen. Op het eerste oog zijn het gewoon ballen. Heel verschillende ballen, dat wel. Maar als je dit universum vol ballen gaat ontdekken, als je al je zintuigen goed gebruikt, zul je al gauw merken dat ze allemaal iets bijzonders hebben. Een extra dimensie, noemen de makers het toepasselijk. Wat, dat verklappen we niet.

Inspiratiebron voor dit project is dit mooie verhaal:
Waarom zie je meer sterren vanaf het platteland dan in de stad? Dat komt natuurlijk omdat er op het platteland meer koeien wonen dan in de stad! En wat weinig mensen weten is dat koeien overdag melk en in de nacht sterren maken. De boer melkt deze sterren en schiet ze met een katapult de hemel in!

Kijk ook op de Facebook-pagina van Possiball https://www.facebook.com/possiball/?fref=ts) en op Instagram: https://www.instagram.com/possiball_hku/ voor foto’s en filmpjes.