Jong Beginnen

Stichting 2+ wil jonge kinderen van 2 tot 4 jaar in aanraking brengen met kunstzinnige ervaringen van hoge kwaliteit in hun eigen omgeving. Daarom stimuleert en begeleidt Stichting 2+ makers om werk te ontwikkelen in contact met deze doelgroep op de peuterspeelzalen. Voorwaarden daarbij zijn interactiviteit en het directe, oprechte contact. Essentieel is dat de makers de kinderen zien als volwaardige mensen en bezoekers/deelnemers. 

In Jong Beginnen werken kunstenaars, peuterspeelzalen en theaters nauw met elkaar samen. Ook de ouders en leidsters worden betrokken. De beeldend kunstenaars, dansers, theatermakers of muzikanten gaan naar de kinderen toe in de peuterspeelzalen in de wijk, waar ook de ouders van harte welkom zijn. Er zijn meerdere momenten waarop kunstenaars een bezoek brengen aan de groep in de peuterspeelzaal. In een traject van uitwisselen, kijken, verwonderen, zelf meedoen en dingen maken, wordt de creativiteitsontwikkeling van kinderen gestimuleerd. Door het proces en het persoonlijke, directe contact wordt er indirect bijgedragen aan hun sociale emotionele en cognitieve ontwikkeling.

Nieuwste blogposts van onze kunstenaars

Eerste idee + prototype – Sebastiaan Hensen

november 3rd, 2018|0 Comments

Voor mijn nieuwe installatie wil ik fysieke elementen inzetten die kunnen interacteren met de animatiewereld. Ik heb hiervoor verschillende proefjes gedaan met Arduino. Dit is een apparaatje dat aangesloten kan worden op de computer en

De kinderen worden niet benaderd vanuit een educatief kader, maar ondergaan ontmoetingen met kunstenaars die met hun werk contact maken met de kinderen en focussen op de uitwisseling in het moment. Hele jonge kinderen hebben een enorme openheid voor theater, beeld, dans en muziek. Niet de logische connectie tussen taal en verhalen is het belangrijkste voor hen, maar juist de enorme sensitiviteit die ze hebben voor atmosferen en stemmingen laten hen de juiste context voelen.

Ook de pedagogische medewerkers en ouders zijn participanten in dit project. Zij zijn niet alleen de begeleiders en helpers van de kinderen maar de bedoeling is om hen ook, op hun eigen niveau deelgenoot te maken van de kunstervaringen. De kunstenaars worden gecoacht op het bevorderen van spel en beleving tussen- en met kinderen en volwassenen.

Als afsluiting bezoeken de kinderen, ouders en pedagogische medewerkers een voorstelling en een kunstinstallatie met een workshop in het theater, bijvoorbeeld tijdens Festival 2 Turven Hoog. Het mooie is dat veel ouders niet eens weten waar het theater is en ook zelf nog nooit naar een voorstelling zijn geweest in het theater. Voor de theaters is het een belangrijk moment, omdat zij publiek over de vloer krijgen dat hen nog niet eerder heeft bezocht.

De oorsprong van het project ligt in Almere. Maar Jong Beginnen draait sinds 2015 ook in Den Haag, waar we een samenwerking hebben met het Laaktheater en Stichting Mooi.

Sinds 2017 vindt Jong Beginnen ook plaats in Amsterdam en Haarlem.

De kunstenaars in Jong Beginnen

Sebastiaan Hensen
Sebastiaan HensenKunstenaar
In mijn onderzoek wil ik een ervaring maken waarin ik de digitale en fysieke wereld met elkaar combineer. Ik wil hiervoor werken met verschillende sensoren, ingebouwd in muziekinstrumenten. Door op een instrument te spelen maken bezoekers contact met een van de personages in de animatiewereld.
Rachel de Boer
Rachel de Boer(Licht)kunstenaar, poppenspeler en yogadocent
In mijn werk met de kinderen combineer ik lichaamswerk met beeldende opdrachten. Daarnaast verwerk ik poppenspel in de workshops. De kinderen komen in beweging door verschillende materialen te laten bewegen. Deze materialen worden dan vervolgens getransformeeerd tot poppen.
Jasmin Hasler
Jasmin HaslerTheatermaker
Jasmin Hasler maakt als beeldend theatermaker theater voor de allerjongsten, van nul tot vier jaar. Landing is haar nieuwe onderzoekstraject dat uitmondt in een voorstelling van ca. 40 minuten voor kinderen van 6 maanden tot 4 jaar en hun begeleiders.
Gerard de Bruyne
Gerard de BruyneTekenaar
Tessa Zoutendijk
Tessa ZoutendijkVioliste
Anne-Beth Schuurmans
Anne-Beth SchuurmansTheatermaker en danseres