JONG BEGINNEN

Niet alleen tijdens de festivals in Almere, Den Haag, Amsterdam en Haarlem, maar het hele jaar door brengt 2 Turven Hoog de allerkleinsten in aanraking met kunstzinnige ervaringen van hoge kwaliteit. Dit gebeurt in het project Jong Beginnen.
De oorsprong van het project ligt in Almere, maar Jong Beginnen draait sinds 2015 ook in Den Haag waar we een samenwerking hebben met het Laaktheater en Stichting Mooi.
In 2017 zal Jong Beginnen ook plaats vinden in Amsterdam en Haarlem.

Stichting 2+ wil jonge kinderen van 2 tot 4 jaar in aanraking brengen met kunstzinnige ervaringen van hoge kwaliteit in hun eigen omgeving. Daartoe stimuleert en begeleidt Stichting 2+ makers om werk te ontwikkelen in contact met deze doelgroep op de peuterspeelzalen. Essentieel is dat de makers de kinderen zien als volwaardige mensen en bezoeker/deelnemers. Voorwaarden zijn interactiviteit en het directe oprechte contact.

In Jong Beginnen werken kunstenaars, peuterspeelzalen en theaters nauw met elkaar samen. Ook de ouders en leidsters worden betrokken. De beeldend kunstenaars, dansers, theatermakers of muzikanten gaan naar de kinderen toe in de peuterspeelzalen, maar de kinderen bezoeken ook het theater tijdens Festival 2 Turven Hoog.

Met Jong Beginnen gaan kunstenaars de wijk in, naar de kinderen toe. De kunstenaars gaan aan het werk in lokalen of gymzalen van de peuterspeelzalen, waar ook de ouders van harte welkom zijn. Dit kunnen beeldend kunstenaars zijn, maar ook dansers, theatermakers of muzikanten. Er zijn meerdere momenten waarop kunstenaars een bezoek brengen aan de groep in de peuterspeelzaal. In een traject van uitwisselen, kijken, verwonderen, zelf meedoen en dingen maken, wordt de creativiteitsontwikkeling van kinderen gestimuleerd. Door het proces en het persoonlijke, directe contact wordt er indirect bijgedragen aan hun sociale emotionele en cognitieve ontwikkeling.

De kinderen worden niet benaderd vanuit een educatief kader, maar ondergaan ontmoetingen met kunstenaars die met hun werk contact maken met de kinderen en focussen op de uitwisseling in het moment. Hele jonge kinderen hebben een enorme openheid voor theater, beeld, dans en muziek. Niet de logische connectie tussen taal en verhalen is het belangrijkste voor hen, maar juist de enorme sensitiviteit die ze hebben voor atmosferen en stemmingen laten hen de juiste context voelen.

Ook de pedagogische medewerkers en ouders zijn participanten in dit project. Zij zijn niet alleen de begeleiders en helpers van de kinderen maar de bedoeling is om hen ook, op hun eigen niveau deelgenoot te maken van de kunstervaringen. De kunstenaars worden gecoacht op het bevorderen van spel en beleving tussen- en met kinderen en volwassenen.

Als afsluiting bezoeken de kinderen, ouders en pedagogische medewerkers een voorstelling en een kunstinstallatie met een workshop in het theater. Het mooie is dat veel ouders niet eens weten waar het theater is en ook zelf nog nooit naar een voorstelling zijn geweest in het theater. Voor de theaters is het een belangrijk moment, omdat zij publiek over de vloer krijgen dat er nog niet eerder is geweest.