Verdiepingsdag voor professionals uit de kinderopvangsector

woensdag 17 april 2019

Stichting 2+ organiseert tijdens Festival 2 Turven Hoog in Almere een dag  van kennisuitwisseling voor professionals uit de kinderopvang, over theater en kunst en de interactie met de allerjongste kinderen van 0 tot 3 jaar. Met lezingen, workshops, discussiegroepen, en voorstellingen.

Programmaschema

Locatie: Kunstlinie Almere Flevoland (KAF)

09:00 – 09:30 Inloop
09:30 – 10:00 Welkomstwoord en introductie
10:00 – 10:30 Voorstelling BB, door Makiko Ito en Wonderland Collectief
10:30 – 11:00 Nagesprek met de makers van BB
11:00 – 11:15 Pauze
11:15 – 12:00 Lezing van Mark Mieras
12:00 – 12:45 Lunch

Na de lunch gaat het programma verder in de nieuwe bibliotheek

13:00 – 14:00 Workshopronde 1
14:00 – 14:15 Pauze
14:15 – 15:15 Workshopronde 2
15:15 – 16:00 Afsluiting

Locaties

Alle programma-onderdelen vinden plaats in Almere- Stad, op 3 verschillende locaties:

Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) – Esplanade 10
de nieuwe bibliotheek – Stadhuisplein 101
Reigers Inn – Weerwaterplein 3

Kosten

€50,- (excl. BTW) voor de gehele dag, inclusief lunch.

aanmelden

Programma

Voorstelling BB – Makiko Ito/Wonderland Collectief
10:00 – 10:30 uur

BB
is een interactieve dans- en muziekervaring voor de aller-allerkleinsten. In een magisch spel improviseren de dansers en muzikanten op de bewegingen en geluiden van het piepjonge publiek en ontstaat er ter plekke een ontroerende en unieke dialoog tussen artiesten, baby’s en volwassenen.
De voorstellingen van Wonderland Collectief zijn gebaseerd op een bijzondere improvisatietechniek, waardoor elke voorstelling een unieke belevenis is. De kracht is de sterke communicatie met de jonge kinderen, die zichtbaar geraakt worden en intens genieten.

Lezing De wet van plezier – Mark Mieras
11:15 – 12:15 uur

Kunst stimuleert kinderen. Het helpt ze meer zichzelf te worden, zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. Laat je door hem meevoeren op ontdekkingstocht naar de geheimen van verbeelding, verhalen en muziek voor de kinderhersenen. Hoe laten kinderen zich prikkelen om beter te luisteren, te kijken en weerbaar te zijn? Een fascinerende uiteenzetting over de kracht van aandacht, verbeelding en de wet van plezier.

Mark Mieras (1962) is wetenschapsjournalist en vooral bekend als auteur van Ben ik dat? en Liefde. Deze veelgelezen boeken geven een onthullend en herkenbaar beeld van ons bewegelijke brein. Mieras, die ooit cum laude afstudeerde in de theoretisch natuurkundige, is een warm pleitbezorger van een speelse, uitdagende benadering van kinderen, op basis van neuropsychologische inzichten.

Workshops 

Workshop Hamertje Tik – Diederike Smits
Hamertje Tik
is een spannende speelinstallatie waarin je kunt ontdekken hoe de dingen echt in elkaar zitten en hoe de mechaniek ervan werkt. Diederike Smits maakt interactieve beeldende kunst voor kinderen.
Ze gaat daarbij uit van de belevingswereld van het kind en laat zich inspireren door kunstontmoetingen met kinderen om tot installaties en workshops te komen. Inspiratie opdoen en uitwisselen over hoe zij tot haar werk komt staan in deze workshop centraal. Wat zijn elementen die je mee kan nemen in je eigen werk? En hoe observeert zij het kind vanuit haar beroep?

Workshop Materiaalmakers Esther Hogendijk
Esther Hoogendijk is kunstenaar en gefascineerd door materialen. Materialen en de aantrekkingskracht tot materialen, materialen ontdekken en onderzoeken is een van de drijfveren van haar kunstenaarschap. In de tuin van de nieuwe bibliotheek wordt dus gebouwd! Heel veel hout, grove materialen en vooral huis-tuin-en- keukenspullen zijn prachtig materiaal om mee te werken. Maar hoe doe je dat? Hoe gebruik je grof materiaal, spijkers en hout in de kinderopvang?

Workshop Music and Movement – Natalia Alvarez
Natalia komt oorspronkelijk uit Spanje en woont en werkt al een aantal jaar in Nederland als uitvoerend muzikant. Ze speelt percussie en gebruikt hiervoor allerlei instrumenten en materialen. Ook geeft ze les aan kinderen. Tijdens de workshop neemt Natalia je mee in de wereld van het ritme. Wat is muziek, wat is ritme en wat kan je eigenlijk allemaal gebruiken als instrument? Hoe kun je deze kennis meenemen naar de groep en samen met de kinderen muziek maken?

Werksessie – Ingrid Wolff & Mara-Joy Elfring
Kunst, jijzelf, spelen en het kind. Ingrid Wolff en Mara Joy Elfring van 2 Turven Hoog gaan aan de hand van mooie werkvormen het gesprek met je aan over deze onderwerpen en hoe ze de kinderopvang in de praktijk kunnen verrijken. Wat is daarvoor nodig? En wat heb jij daarvoor nodig?