Specials voor (podium)kunsten professionals

Donderdag 18 en vrijdag 19 april 2019

Tijdens Festival 2 Turven Hoog vindt er tussen de voorstellingen door een verdiepingsprogramma plaats rondom theater, kunst en interactie met de allerkleinsten van 0 tot 4 jaar. Er zijn in het het kader van dit programma gesprekken, een lezing en discussiegroepen.

Donderdag 18 april

15:45 – 16:20 Openingsvoorstelling PAK ‘M – BonteHond (NL) 2,5 – 6 years / KAF
15:45 – 16:30 Lezing Ben Fletcher Watson (EN) / KAF
16:30 – 18:00 Officieel moment 20 jaar 2 Turven Hoog met borrel / KAF / voor genodigden

Vrijdag 19 april 

11:30 – 12:15  Lezing Ben Fletcher Watson (EN) / KAF
13:30 – 14:45  Performance & presentatie – Erasmus + / KAF
16:30  Makersgesprek voor kunsten professionals / KAF

Voorstellingen

Bekijk alle voorstellingen

Toegangsprijs en reserveren

Speciaal voor professionals zijn kaarten voor de voorstellingen tegen een kortingsprijs beschikbaar. Ook de voorstellingen die op de website als uitverkocht staan vermeld kunnen beperkt gereserveerd worden. Reserveren met korting kan via een bestelformulier dat per mail wordt toegestuurd. Wil je dit ontvangen, stuur dan een e-mail naar Milou Meijer (Hospitality) via [email protected]. De specials zijn gratis toegankelijk, maar dienen wel gereserveerd te worden via hetzelfde bestelformulier.

Locaties

Alle programma-onderdelen vinden plaats in Almere- Stad, op 3 verschillende locaties:

Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) – Esplanade 10
de nieuwe bibliotheek – Stadhuisplein 101
Reigers Inn – Weerwaterplein 3

Specials

Lezing Ben Fletcher-Watson – Great art for small people: how do we engage the youngest audience? (voertaal Engels)

Donderdag 18 april 15:45 – 16:30 uur
Locatie: KAF

Vrijdag 19 april 11:30 – 12:15 uur
Locatie: KAF

Ben Fletcher-Watson heeft onderzoek gedaan naar theater voor kinderen aan het Royal Conservatoire of Scotland en zag de laatste jaren meer dan honderd voorstellingen voor de allerkleinsten over de hele wereld. Ook hield hij uitgebreide interviews met makers. Hij legt uit waarom hij vindt dat juist voor jonge kinderen de meest opwindende en radicale kunst wordt gemaakt. Hij schetst een explosieve toename van dans-, theater-, opera-, muziek- en performancevoorstellingen gericht op baby’s, peuters, kleuters (0-4 jaar) en hun ouders en/of volwassen begeleiders over de laatste 30 jaar. Specifiek aan het werk is dat de voorstellingsduur vaak korter is dan bij voorstellingen voor volwassenen. Meestal zijn ze geheel of gedeeltelijk participatief (d.w.z. de mogelijkheid om het toneel op te komen en/of om te interacteren met objecten en acteurs) en kleinschalig (maar 20 of 30 bezoekers per keer). Daarbij komt dat veel voorstellingen een hele smalle leeftijdsaanduiding hebben zoals; voor kinderen van 3mnd t/m 18mnd of voor kinderen van 18mnd t/m 3 jaar. Ben Fletcher Watson zegt hierover; “Dit betekent niet dat podiumkunst voor de allerkleinsten minder is dan voor volwassenen. Dat het een simpele versie is van het theater voor volwassenen. In tegendeel, deze producties zijn vaak de meest avant-gardistische voorstellingen die vandaag de dag worden gemaakt”.

Performance en presentatie onderzoek Erasmus+: Kunst, kunstenaars en hele jonge kinderen

Donderdag 18 april 13:30 – 15:00 uur – Locatie: Reigers Inn
Vrijdag 19 april 13:30 – 15:00 uur – Locatie: KAF

2 Turven Hoog, Compagnie ACTA uit Parijs en Starcatchers uit Schotland hebben de handen ineengeslagen om te onderzoeken hoe je het maken van nieuwe voorstellingen het beste kan doen in relatie tot de jonge kinderen zelf. Dit is niet alleen goed voor de kunstenaars die zo veel beter werk kunnen maken maar op deze manier komen ook kinderen die normaal het theater niet bezoeken in aanraking met kunst. Van september 2017 t/m september 2019 neemt 2 Turven Hoog deel aan dit internationale samenwerkingsproject. Twee Nederlandse theatermakers werken samen met twee Franse

en twee Schotse kunstenaars. Ze doen onderzoek in crèches in elkaars landen en verblijven steeds een periode van tien dagen samen op één locatie. Tijdens 2 Turven Hoog 2019 zijn de delegaties uit Frankrijk en Schotland samen met de Nederlandse kunstenaars aanwezig in Almere. In de festivalweek doen ze onderzoek in verschillende crèches en hebben ze een eigen werkstudio in Reigers Inn in Almere-Stad.

Makersgesprek (voertaal Engels)

Vrijdag 19 april 16:30 – 17:15 uur
Locatie: KAF

Tijdens het jaarlijkse makersgesprek op 2 Turven Hoog komen alle artiesten die op het festival aanwezig zijn bij elkaar. Onder het genot van een drankje delen ze hun ervaringen in en reflecties op de podiumkunst voor de allerkleinsten uit, tijdens en buiten het festival met elkaar. Jonge makers, ervaren makers, Nederlandse makers, buitenlandse makers, studenten maar ook programmeurs en anderen, iedereen die geïnteresseerd is, is welkom. Het gesprek wordt geleid door Ingrid Wolff, Artistiek directeur van Festival 2 Turven Hoog.