Internationaal
Rapport Arts & Early Childhood
Rapport Arts & Early Childhood
Kunstenaars
Flevolab Nieuwe Maker - Cox Janssens
Flevolab Nieuwe Maker - Cox Janssens
Nieuwsflits
2turvenhoog festival komt er weer aan!
2turvenhoog festival komt er weer aan!
Kunstenaars | Platform | Flevolab

Nieuwe makers presentatie 3 juni 2023

Op 23 maart 2023 startten acht makers binnen de Nieuwe Makers Werkplaats 2023 van Flevolab. In dialoog met elkaar en betrokken experts en met het landschap en zijn bewoners als inspiratie, hebben Iris Hagel, Cox Janssens, Goretti Pombo, Femke Ravensbergen, Rachel Refael, Dennis van Tilburg, Dewi Veldhuizen en Storm Vogel in duo’s locatiespecifiek onderzoek gedaan om tot nieuwe artistieke inzichten te komen. Op zaterdag 3 juni presenteerden zij de eerste bevindingen van hun artistieke onderzoek in Flevoland. De presentaties van Femke & Rachel, Cox & Storm, Dewi & Goretti en Dennis & Iris vonden plaats op diverse locaties in Flevoland. 

De eerste resultaten van hun onderzoek

Langs de waterkant van het Almeerderstrand presenteerden Femke Ravensbergen & Rachel Refael de eerste resultaten van hun onderzoek naar Flevoland en de geschiedenis en ecologie van de provincie. Zij zien de potentie om ecologische harmonie te versterken door middel van een landschapskunstwerk. “Flevoland heeft het potentieel om meer te worden dan alleen een economische onderneming – het kan een bewijs zijn van ons vermogen om samen te leven met de natuur, ecologische harmonie te versterken en verbinding met onze omgeving te bevorderen en zo een erfenis na te laten die door toekomstige generaties zal worden gevierd.”.

Ook Cox Janssens & Storm Vogel presenteerden hun eerste onderzoeksresultaten op het Almeerderstrand. Zij verdiepten zich in de ecologische gevolgen van de drooglegging van de Zuiderzee en vroegen zich af waar de stem van niet-menselijke organismen was bij het besluit om nieuw land te creëren. Tijdens de presentatie werden de bezoekers meegenomen langs een selectie van voormalige bewoners van de Zuiderzee.

Tijdens de onderzoeksperiode van Goretti Pombo & Dewi Veldhuizen spraken zij regelmatig af in het Odeonpark in Almere, deze plek werd uiteindelijk ook het uitgangspunt van hun onderzoek. Op deze locatie, aan de rand van het stadscentrum, woont een hechte community, die gezamenlijk activiteiten organiseren in hun eigen buurthuis en een moestuin beheren. Het feit dat deze plek binnenkort wordt ingeruild voor nieuwbouw is voor Goretti en Dewi typerend voor Almere, zij pleitten in hun presentatie voor meer creativiteit, community building, vrije ruimte en rafelranden.

Iris Hagel & Dennis van Tilburg raakten gefascineerd door het fenomeen windmolens. Flevoland is de provincie waar veruit de meeste windmolens zijn geplaatst en waar veel ontwikkeling is te zien op het gebied van windenergie. Geïnspireerd door geluid, vorm en potentie van de witte kolossen, presenteerden zij, op locatie in Zeewolde, hun onderzoek aan geïnteresseerden middels geluid, fotografie en beeld met op de achtergrond meer dan 100 windturbines.

Over Flevolab en de Werkplaats Nieuwe Makers

De Werkplaats Nieuwe Makers is een initiatief van Flevolab: een samenwerking van verschillende Flevolandse organisaties. De werkplaats is in januari 2022 gestart en biedt nieuwe makers de mogelijkheid voor artistieke ontwikkeling en interdisciplinaire samenwerking in de provincie.

De werkplaats wordt gecoördineerd door 2turvenhoog en begeleidt inmiddels 19 makers bij de ontwikkeling van hun makerspraktijk.

Fotocredits: Beeldkrakers

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!