Professionals 2turvenhoog festival 2024
Professionals programma
Prefer English? Read the English version
Belangrijk onderdeel van 2turvenhoog festival is het professionals programma. Van woensdag 3 tot en met zondag 7 april nodigen we makers, programmeurs, beleidsmakers en andere professionals in de cultuur-, onderwijs- en welzijnssector uit voor rondetafelgesprekken, lezingen en presentaties tijdens het festival in Almere.
Hieronder vind je meer informatie over het professionals programma. Ben jij een professional? Dan kun je je via deze link inschrijven voor de verschillende programma onderdelen.
Wil je tijdens het festival voorstellingen bezoeken? Via de website van de Kunstlinie kun je met korting kaarten kopen. Mail naar publiciteit@2turvenhoog.nl voor een kortingscode.
Programma
Het totale programma van 2turvenhoog festival 2024 bestaat uit meer dan 100 voorstellingmomenten van 18 verschillende makers en gezelschappen uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Denemarken. Daarnaast presenteren we kunstinstallaties die gratis te bezoeken zijn, waar de kunstenaars bij aanwezig zijn.
Tijdens het festival ontvangen we kinderopvang groepen, scholen, makers en professionals. Alle voorstellingen zijn te vinden in onze agenda. Ben je een professional en wil je je aanmelden voor een besloten voorstelling? Je kunt kaarten kopen tegen een gereduceerd tarief. Wil je hier gebruik van maken? Laat het weten via publiciteit@2turvenhoog.nl.
Lezing: Kleine Kunstenaars door Mark Mieras
foto: Hein van den Heuvel
Woensdag 3 april
10:00 - 11:00
de nieuwe bibliotheek, Almere
Lezing: Kleine Kunstenaars door Mark Mieras
Jonge kinderen zijn als kleine kunstenaars en kleine wetenschappers. Ze onderzoeken hun wereld met een wijde blik en met heel hun hele lijf. Ze staan volledig open voor verrassing.
Tijdens de lezing Kleine Kunstenaars kruip je samen met wetenschapsjournalist Mark Mieras in het hoofd van een jong kind. Ontdek hoe vindingrijk en doeltreffend kinderen zijn in het vinden van nieuwe wegen. Wat kunnen wij van ze leren? Hoe kunnen zij ons inspireren om zonder oogkleppen naar de wereld te kijken? Hoe kunnen wij het kind in onszelf terug vinden? En waarom is dat nuttig?
Mark Mieras (1962) is bestsellerauteur en een enthousiast en veelgevraagd spreker. Hij studeerde cum laude af in de theoretische natuurkunde. Nu maakt hij zich als wetenschapsjournalist sterk voor de zachte krachten in de samenleving. Zoals plezier, nieuwsgierigheid, creativiteit en zelfvertrouwen. Deze zachte krachten “stellen op de lange termijn bikkelharde randvoorwaarden aan ons bestaan”, aldus Mieras.
Workshop: Le chant de l’arbre door Laurent Dupont, Cie ACTA (FR)
Woensdag 3 april
13:00 - 16:00
Locatie: Arnhemplein, Almere
Workshop: Le chant de l'arbe
Laurent Dupont artistiek leider van het Franse gezelschap Cie ACTA, heeft rondom zijn voorstelling Le chant de l'arbre een workshop ontwikkeld om de artistieke rijkdom van de omliggende natuurlijke omgeving te laten zien.
Cie ACTA gebruikt de artistieke praktijk om de zintuiglijke ontwikkeling van jonge kinderen en hun ontwaken in de wereld te ondersteunen. Dit doen ze door de relatie tussen cultuur en professionals voortdurend te verrijken. Het gekozen thema van voorstelling en workshop komt voort uit een belangrijk hedendaags vraagstuk, maar het is bovenal een artistieke benadering van de ontwikkeling van ouderschap.
De workshops zijn voor kinderen, ouders en professionals en vormen ook inspiratiesessies voor kunstenaars waarin ontwikkelde ideeën en praktijken worden doorgegeven.
Workshop: intergenerationeel werken voor dansers en makers door Thomas Eisenhardt, Aaben Dans (DK)
Woensdag 3 april
14:00 - 16:30
Locatie: Kunstlinie, Almere
Workshop: intergenerationeel werken voor dansers en makers door Thomas Eisenhardt, Aaben Dans (DK)
UITVERKOCHT
Op uitnodiging van 2turvenhoog geeft Thomas Eisenhardt, choreograaf en artistiek leider van het Deense gezelschap Aaben Dans, een workshop aan professionele dansers en (theater)makers. Tijdens deze workshop wissel je gedachten, ervaringen en onderzoeken uit die ontstaan bij het creëren van intergenerationele, non-verbale podiumkunst (language no problem). Hierbij staat het jongste publiek centraal. In de workshop worden talks, video's, dialogen en fysieke oefeningen afgewisseld.
Thema’s die voorbij komen zijn: het belang van toneel maken voor baby's en peuters, de perceptie van het kind op de wereld, abstractie en vertelling, het zenuwstelsel als dramaturgisch regisseur en natuurlijk de grote vraag: 'Wat is dat?'
Presentatie en gesprek: rapport Art and Early Childhood
Vrijdag 5 april
15.00 - 16.00
Kunstlinie, Almere
Presentatie van en gesprek over rapport Art and Early Childhood
Europese publieke instellingen moeten ervoor zorgen dat de toegang tot en de kansen voor cultuur en kunst in de vroege kinderjaren verankerd wordt. Dat is een van de belangrijkste adviezen uit het rapport Early childhood principles for a European artistic awakening. Voorwaarde hiervoor is dat er een sterke en dynamische relatie is tussen kunstenaars, jonge kinderen, het onderwijs, sociale en culturele professionals, gezinnen en publieke en private instellingen. Zowel op lokaal, nationaal als internationaal niveau.
Deze publicatie is ontstaan vanuit het internationale project Erasmus+ Arts & Early Childhood. Een samenwerking tussen meerdere Europese kunstinstellingen, waaronder 2turvenhoog, met als doel om een best practice op het gebied van kunst en creativiteit op jonge leeftijd te verkennen en te delen binnen lokale Europese gemeenschappen.
Makersgesprek
Zaterdag 6 april
17.00 - 18.00
Locatie: Kunstlinie, Almere
2turvenhoog festival: makersgesprek o.l.v. Ingrid Wolff
Iedere editie van 2turvenhoog festival brengen we (podium)kunstenaars bij elkaar tijdens het makersgesprek. Een programma voor jonge makers, ervaren makers, Nederlandse makers, buitenlandse makers, studenten en programmeurs. Zij delen hun ervaringen en reflecties op (het maken van) podiumkunst voor de allerkleinsten met elkaar.
Een open gesprek, geleid door Ingrid Wolff - artistiek directeur van 2turvenhoog, over
ervaring opgedaan tijdens en buiten het festival. Met frisse inzichten en spontane input vanuit de net opgedane indrukken en doorleefde ervaringen en kennis. Iedereen met interesse is welkom.